Detentiecentrum voor vreemdelingen

Dana komt uit Afrika en woont in Amsterdam. Ze is illegaal, want ze heeft geen papieren van de Nederlandse regering waarin staat dat ze hier mag wonen. Op een ochtend valt de politie haar kamer binnen en wordt ze meegenomen. Zonder officiële toestemming in Nederland verblijven is namelijk verboden.

Dana zal naar haar land moeten terugkeren. Omdat ze niet vrij in Nederland mag gaan en staan waar ze wil, wordt ze naar een detentiecentrum gebracht. Daar moet ze blijven tot haar papieren in orde zijn en ze Nederland kan verlaten.

Wil je meer weten over een detentiecentrum?

[Klik op de vraag om het antwoord te zien]

  • Illegale vreemdelingen moeten in een detentiecentrum wonen totdat helemaal duidelijk is wie zij zijn (wat hun identiteit is) en hun reispapieren klaar zijn. Dan kunnen ze terug reizen naar het land waar ze vandaan komen. Je mag niet weg uit het detentiecentrum, je moet er blijven totdat je naar het vliegveld wordt gebracht. Dat kan soms wel een paar weken duren.


    In een detentiecentrum is het minder streng dan in een gevangenis. Je krijgt er eten, je kunt er sporten of als het nodig is, naar de dokter. Ouders en kinderen zitten in een speciale omgeving, de gezinsvoorziening, als gezin bij elkaar. Hier zitten ook de minderjarige kinderen die alleen zijn. Er wordt geprobeerd iedereen zo goed mogelijk te helpen met hun problemen en ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier naar het land terug kunnen waar ze vandaan komen.

  • In een detentiecentrum wonen illegale vreemdelingen. Dit zijn mensen die zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen. Als je naar Nederland komt, mag je hier niet zomaar wonen. Je hebt dan een verblijfsvergunning nodig. Dat wil zeggen dat je toestemming hebt van de Nederlandse regering om hier te mogen zijn. Mensen die zonder die vergunning toch hier blijven wonen, noemen we illegaal. Zij overtreden dan de wet. Mensen die illegaal zijn worden ook wel vreemdelingen genoemd. Als je illegaal bent heb je geen (geldig) paspoort en kun je ook niet werken, naar school of naar het ziekenhuis. De regering wil dat mensen die illegaal zijn terug gaan naar het land waar zij vandaan komen.

  • Je moet je identiteitsbewijs laten zien, als je moet je bewijzen dat jij de persoon bent die je zegt dat je bent. Een paspoort is een voorbeeld van een identiteitsbewijs. Daar staat een foto van jou in, er staat in hoe je heet, waar je vandaan komt, wanneer en waar je geboren bent, hoe groot je bent, enzovoorts. Alleen met een identiteitsbewijs kun jij bewijzen dat je bent wie je zegt te zijn.

  • Iedereen die in een detentiecentrum verblijft, weet dat hij zal moeten terugkeren naar het land waar hij vandaan komt. Maar zonder reispapieren, zoals een paspoort, kun je niet reizen. Mensen die illegaal zijn, hebben vaak geen reispapieren. Ze moeten dus net zolang in het detentiecentrum blijven totdat die papieren in orde zijn.