DJI en FMH introduceren de nieuwe ‘Bakfiets’

Op woensdag 2 september ontving Pablo Hunnego, directeur van facilitair bedrijf FMHaaglanden, de eerste FMH ‘Bakfiets’ uit handen van Eric Nijman, plaatsvervangend divisiedirecteur GW/VB. Het verhaal achter de fietsen is bijzonder want ze zijn gemaakt door gedetineerden van Justitieel Complex Zaanstad.

Waarom dit project?

FMHaaglanden is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Voor steeds meer departementen en organisaties in Rijkskantoren in Den Haag verzorgt FMH de facilitaire dienstverlening. Hierdoor was een wirwar aan dienstfietsen ontstaan. Pablo: ”De dienstfietsen waren na ruim 10 jaar zowel economisch als technisch afgeschreven en echt toe aan vervanging. We konden de fietsen niet meer met goed fatsoen meegeven aan onze klanten en moesten dus op zoek naar een goed alternatief”. Omdat FMHaaglanden maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt, kozen ze bewust voor samenwerking met DJI. “We waren op zoek naar een degelijke fiets die geschikt is voor iedereen, tegen een stootje kan en makkelijk in onderhoud. Het ontwerp hebben we afgekeken van de OV-fiets, maar we hebben de fietsen wel de opvallende blauwe kleur met witte logo’s gegeven.”

Waarom de naam 'Bakfiets'?

Martijn Baar, Hoofd Arbeid van JC Zaanstad: “Het opknappen van fietsen deden onze mensen al op de fietsenwerplaats maar FMH is de eerste die ons heeft gevraagd een nieuwe fiets met een eigen lay-out te maken. Alle onderdelen komen van buiten maar onze gedetineerden hebben de fietsen in elkaar gezet. Zo’n mooie fiets verdient een passende naam, vandaar ‘Bakfiets’.” Ook Eric Nijman is trots op dit innovatieve en geslaagde project. “In-Made laat steeds zien een grote diversiteit aan producten te kunnen leveren aan interne en externe partijen. Ondertussen leren gedetineerden een vak, kunnen ze diploma’s halen en doen ze werkervaring en ritme op. Op die manier is de kans groter dat zij succesvol terugkeren in de maatschappij.”

De komende weken levert In-Made Zaanstad in totaal maar liefst 300 Bakfietsen aan FMHaaglanden ter vervanging van de oude dienstfietsen. De FMH medewerkers kunnen de Bakfiets gebruiken voor dienstreizen.