Wesley, Penitentiair Inrichtingswerker

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Weblog

Wesley, Penitentiair Inrichtingswerker

Beveiliger Wesley werkte vijf jaar op Schiphol toen hij de vacature van Penitentiair Inrichtingswerker (PIW’er) bij DJI voorbij zag komen. Hij kreeg de baan en stapte in een voor hem totaal onbekende wereld als PIW’er.

Selectiedag

Wesley had zich goed voorbereid op de sollicitatiedag in Zoetermeer: “Ik doe zelf aan waterpolo maar ik had wel extra getraind voor de sporttest.” Ook een psychologische test is onderdeel van de sollicitatie. Wesley: “Dat is best ingewikkeld, want je weet niet wat een goed antwoord is. Je kan maar het beste antwoorden wat je zelf denkt. Dan laat je in elk geval zien wie je bent.”

Verrassingen op zijn eerste werkdag

De eerste werkdag was er één boordevol indrukken: “Pieploos door een metaalpoortje moeten, deuren die altijd op slot zitten; dat is best wennen. Maar wat het meeste indruk op me maakte, was het contact met gedetineerden. Je hebt beelden van de ‘boeven’, maar je komt er al snel achter dat dit beeld aan geen kanten klopt. Onze afdeling heeft zelfs wel eens een kaartje ontvangen van een gedetineerde die was overgeplaatst. Hij bedankte ons; dat verwacht je toch niet?!”

Werken met gedetineerden

Wesley benoemt het werken met de gedetineerden als een van de mooiste kanten van zijn job: “Het is werk van uitersten. Soms zie je dat een gedetineerde best zenuwachtig is over bezoek. Je moet niet vergeten: dat is bijna zijn enige contact met de buitenwereld. Dan probeer je je in de gevangene te verplaatsen en leg je alles rustig uit. Maar het volgende moment moet je iemand weer voor uren opsluiten. Of hij nou wil of niet.”

Blij met zijn team

Het werken met de gedetineerden betekent ook dat je op je team moet kunnen vertrouwen. Wesley is blij met zijn team: “We verschillen enorm maar de grote lijnen zien we hetzelfde. Je maakt veel mee met elkaar. Je weet ook dat het meemaken van nare dingen erbij hoort. Maar het is wel erg fijn te weten, dat de anderen je daarna opvangen.”