Aanpak hoogrisico-gedetineerden
Een kleine groep criminelen in ons land laat zich niet afschrikken door een lange gevangenisstraf. Zij doen er alles aan om ook ‘binnen de muren’ door te gaan met crimineel handelen. Deze hoogrisico-gedetineerden vormen daarom een grote bedreiging voor onze veiligheid en democratische rechtsorde. Afgelopen vrijdag 26 mei heeft minister Weerwind een voortgangsbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over de aanpak van hoogrisico-gedetineerden. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste maatregelen binnen DJI.
Wijziging wet-en regelgeving
Het ministerie van Justitie en Veiligheid en DJI werken aan een wijziging van de Penitentiaire Beginselenwet. Het doel van deze wijziging is om onze samenleving en onze democratische rechtsstaat beter te kunnen beschermen tegen hoogrisico-gedetineerden die verblijven in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) of op een Afdeling Intensief Toezicht (AIT). Door wijziging van regelgeving kunnen deze gedetineerden nog maar één keer per week 10 minuten bellen en mag er één keer per week één persoon op bezoek komen. Ook zal er visueel toezicht worden gehouden op gesprekken tussen deze gedetineerden en hun advocaat en zullen personen met wie deze gedetineerden willen bellen zich in de nabije toekomst moeten melden bij een aangewezen locatie. Verder wordt het maximum aantal advocaten waarmee een gedetineerde die verblijft in de EBI of op de AIT contact mag hebben beperkt tot twee.
Justitieel Complex Schiphol
Dit complex huisvest al een penitentiaire inrichting (PI) en een hoog beveiligde zittingszaal van de rechtbank Noord-Holland. De PI wordt uitgebreid met zes extra beveiligde overnachtingscellen, zodat hoogrisico-gedetineerden hier tijdens meerdaagse aaneengesloten zittingen veilig kunnen overnachten. De oplevering en ingebruikname vindt plaats voor de zomer.
PI Vught
Veel van de fysieke maatregelen vinden plaats in en rond de PI Vught. Er wordt momenteel gewerkt aan twee videoruimtes voor digitaal deelnemen aan rechtszittingen voor gedetineerden in de EBI. De eerste zittingen kunnen waarschijnlijk al aan het einde van dit jaar plaatsvinden. De voorbereidingen voor de bouw van een zittingszaal in PI Vught zijn ook in volle gang. De ingebruikname daarvan staat gepland voor begin 2025. Daarnaast komt er een tweede tijdelijke ontsluitingsweg naar PI Vught. Hiermee worden de dorpskernen van Vught en Cromvoirt zoveel mogelijk ontzien door risicovolle transporten van gedetineerden. De werkzaamheden voor de aanleg starten in 2023 en de ingebruikname van de weg staat gepland in het eerste kwartaal van 2024.
PI Lelystad
Ter vervanging voor de hoog beveiligde zittingszaal van de Rechtbank in Amsterdam (beter bekend als ‘de Bunker’) vindt momenteel overleg plaats met de gemeente Lelystad over de randvoorwaarden voor een nieuwe, hoog beveiligde rechtbank naast de bestaande PI in Lelystad. Binnen de muren van de PI Lelystad komt tevens een AIT, zodat ook hier hoogrisico-gedetineerden tijdens meerdaagse zittingen kunnen overnachten en verblijven. De ingebruikname staat gepland voor 2028.
Justitieel Complex Vlissingen
Zoals bekend zijn de voorbereidende werkzaamheden voor het Justitieel Complex in Vlissingen in volle gang. In het JCV komt een Extra Beveiligde Zittingslocatie (EBZ), een PI met 192 plaatsen, een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) met 24 plaatsen en een steunpunt van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). In de toekomst hebben we binnen DJI in totaal vier justitiële complexen (in Lelystad, Schiphol, Vlissingen en Vught) waar hoogrisico-gedetineerden binnen één beveiligde omgeving worden gedetineerd én berecht.
Weerbaarheid en integriteit medewerkers
Het opleidingsinstituut DJI heeft voor alle medewerkers van DJI onder andere een awareness training ontwikkeld in het kader van personeelsbeveiligingsbeleid. De training wordt na de zomer gegeven. Daarnaast blijft integriteit binnen DJI een belangrijk thema. Op dit moment hoeven medewerkers van DJI alleen bij indiensttreding een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Met de wet VOG politiegegevens kan nog beter worden gescreend, doordat ook op basis van alleen politiegegevens de VOG geweigerd kan worden. In december 2022 hebben de bonden ingestemd met de invoering van de periodieke VOG voor alle functies binnen DJI. De verwachting is dat deze zomer gestart wordt met de periodieke VOG.
Lees de volledige tweede voorgangsbrief aanpak georganiseerde criminaliteit tijdens detentie en berechting: Tweede voortgang aanpak georganiseerde criminaliteit tijdens detentie en berechting
Lees op onze website meer over de aanpak van hoogrisico-gedetineerden.