Eerste werkbezoek staatssecretaris Coenradie

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie bezocht woensdag 18 juli de PI Alphen aan den Rijn. Het was het eerste bezoek van de staatssecretaris aan een inrichting en daarmee de eerste kennismaking met het gevangeniswezen. De staatssecretaris werd ontvangen door Directeur-Generaal DJI Wim Saris en vestigingsdirecteur Jan Kees de Gier.

Afbeelding staatssecretaris Coenradie PI Alphen (juli 2024)
Beeld: ©DJI

Na een kennismaking met de directie volgde een uitgebreide rondleiding met een toelichting van de diverse afdelingen van beiden locaties. Waarbij in werd gegaan op de dagelijkse gang van zaken. Ook de uitdagingen waar de PI Alphen aan den Rijn mee te maken heeft kwamen aan bod. Daarnaast kreeg staatssecretaris Coenradie de mogelijkheid om in gesprek te gaan met het personeel van PI Alphen.

Het was een waardevol werkbezoek en de staatssecretaris gaf aan onder de indruk te zijn: “Mijn eerste werkbezoek is gelijk een belangrijke: de praktijk in de PI Alphen aan den Rijn. Als een van de grootste gevangenissen is dit dé plek om het dagelijkse werk te zien. Zowel binnen als buiten de gevangenismuren. Medewerkers vertelden mij vandaag het eerlijke verhaal, hun goede ideeën en het harde werk, hun ervaringen maar ook de zorgen. Respect voor hoe ze zich dagelijks inzetten. Dit helpt mij om gericht aan de slag te gaan met uitdagingen zoals personeelstekort en beperkte plekken voor gedetineerden. Dit zijn belangrijke elementen voor een veilige omgeving en om Nederland veilig te houden. Dat heeft mijn prioriteit.”

Ook de vestigingsdirecteur Jan Kees de Gier kijkt terug op een geslaagd werkbezoek: “Wij hebben heel veel informatie kunnen geven en de staatssecretaris kunnen meenemen in het wel en wee van een gevangenis. Dit was ook het doel van de ochtend, het was namelijk de eerste kennismaking van de staatssecretaris met een penitentiaire inrichting”.

Het werkbezoek aan de PI Alphen is een van de reeks werkbezoeken die de staatssecretaris de komende periode aflegt in haar kennismaking met DJI.