Podcast van het NIFP - ‘Dossier Delict’

In ‘Dossier Delict’ van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), krijg je in zes afleveringen van elk 20 minuten een exclusief kijkje achter de schermen van het gedragsdeskundig onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie.

Afbeelding Mathijs en Barry in recreatieruimte
Beeld: ©DJI / DJI

Per aflevering belichten we een onderdeel uit het proces waarin de rechter, de officier van justitie, een gedragsdeskundige, een ex-tbs’er en een slachtoffer de luisteraar meeneemt in de wereld van gedragsdeskundig onderzoek. De ex-tbs’er onthult zijn complexe jeugd en zijn ervaringen tijdens onderzoeken in het Pieter Baan Centrum en in de gevangenis. Een slachtoffer deelt op haar beurt het aangrijpende verhaal over de impact van seksueel geweld op haarzelf en haar familie. Samen met de forensisch milieuonderzoeker, ontdekken we hoe risico- en beschermende factoren worden geïdentificeerd door uitgebreide gesprekken met de omgeving van de verdachte.

We gaan op bezoek in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek ((volwassenen) van het NIFP waar we een groepsleider spreken en de directeur van het PBC. In de observatiekliniek van de justitiële jeugdinrichting Teylingereind leren we dat jongeren gedurende zeven weken worden geobserveerd door een toegewijd team. Complexiteit is hun metgezel, en het doel is helder: begrijpen, analyseren en adviseren aan de rechter.

We eindigen de serie met ‘de Zitting’ en de uitspraak. Benieuwd naar de podcast? Dossier Delict - de podcast van het NIFP

Geïnteresseerd in een carrière als pro Justitia-rapporteur? Bezoek dan de website ‘Werken bij DJI’ voor de actuele vacatures en ontdek hoe je kunt bijdragen aan dit belangrijke vakgebied.