Nieuwe jeugdinrichting Veenhuizen krijgt naam ‘De Haven’

In penitentiaire inrichting Veenhuizen wordt in de zomermaanden hard gewerkt aan de totstandkoming van een Justitiële Jeugdinrichting (JJI). De officiële opening staat gepland voor 20 september. Begin oktober worden de eerste tien jongeren ontvangen. De naam van de jeugdinrichting is inmiddels bekend: De Haven.

Afbeelding luchtplaats jeugdinrichting De Haven
Beeld: ©DJI / DJI

“Een naam met een mooie symboliek”, vindt Rudy Sinnema. Hij is als directielid van PI Veenhuizen verantwoordelijk voor het op poten zetten van de nieuwe jeugdinrichting. “Deze plek moet een veilige haven zijn voor jongeren die de fout zijn ingegaan. Hier moeten ze weer in rustig vaarwater komen en werken aan een toekomst zonder criminaliteit. De Haven is bovendien een mooie verwijzing naar Norgerhaven, de gevangenis voor volwassen mannen die direct naast De Haven ligt.”

De jeugdinrichting krijgt plek voor 70 jongens in de leeftijd van 14 tot en met 23 jaar in verschillende regimes: huis van bewaring, nachtdetentie, jeugddetentie en PIJ-maatregel (jeugd-tbs).

De personele werving voor de jeugdinrichting is in volle gang. Uiteindelijk gaan er zo’n 170 personen aan de slag in De Haven. “Eigenlijk loopt het boven verwachting”, bekent Rudy Sinnema. “De arbeidsmarkt is momenteel erg krap, maar toch is er veel belangstelling voor onze vacatures. Inmiddels hebben we al 75 nieuwe collega’s kunnen aannemen in de functie van onder andere groepsleider, pedagogisch medewerker, beveiliger en individueel trajectbegeleider. We beginnen in oktober met een leefgroep van tien jongeren. Daarna gaan we gefaseerd uitbreiden totdat alle zeventig plekken bezet zijn. Voordat het zover is moet er nog heel wat verbouwd, ingericht, geregeld en georganiseerd worden, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Er staat inmiddels een enthousiast team dat hier graag de schouders onder zet.”

Op dit moment is het complex dat straks dienst gaat doen als jeugdinrichting nog in gebruik als gevangenis voor volwassen gedetineerden. Klein Bankenbosch – zoals de locatie nu heet – heeft een ISD-afdeling (inrichting voor stelselmatige daders) met 72 plekken. Hier verblijven vooral veelplegers die door de rechter een ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen van maximaal twee jaar. Deze doelgroep verhuist deze zomer naar de locatie Groot-Bankenbosch enkele honderden meters verderop in Veenhuizen. De eind 2013 gesloten gevangenis is flink onderhanden genomen zodat deze opnieuw dienst kan doen als penitentiaire inrichting.

Justitiële Jeugdinrichting De Haven is onderdeel van penitentiaire inrichting Veenhuizen. Deze bestaat straks uit vier locaties: De Haven, Groot Bankenbosch, Esserheem en Norgerhaven. De vier locaties huisvesten samen straks zo’n 640 jeugdige en volwassen gedetineerden. Als alle vacatures zijn vervuld werken er zo’n 750 personen.