Gedetineerden Veenhuizen winnen eerste NK online snelschaken

In negen penitentiaire inrichtingen in Nederland hebben gedetineerden dinsdag 17 september meegedaan aan het eerste NK online snelschaken. Norgerhaven (PI Veenhuizen) versloeg in de finale PI Lelystad en mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Bovendien plaatst het team zich voor het online WK schaaktoernooi ‘Chess for freedom’ op dinsdag 8 oktober, met deelname van gevangenissen uit verschillende delen van de wereld. De gevangenen van Esserheem (PI Veenhuizen) verloren in de strijd om plek drie van PI Alphen aan den Rijn.

NK online snelschaken
Beeld: ©DJI / DJI

DJI-collega Arie van den Hurk is aanjager van het schaken in gevangenissen. “We hebben als DJI al mooie en succesvolle samenwerkingen met betaald voetbalclubs zoals ADO Den Haag, FC Dordrecht, FC Emmen, Heracles Almelo en FC Utrecht. Daarnaast lopen er projecten met rugby- en hengelsportverenigingen. Via sport stimuleren we gedetineerden om zinvol bezig te zijn. Dankzij de sportprojecten leren we gedetineerden allerlei vaardigheden die hen na detentie goede kans biedt op de arbeidsmarkt. Ze komen in contact met mogelijke werkgevers en zijn zo actief bezig met een succesvolle re-integratie. Dat is goed voor de gedetineerden en de samenleving.”

Van den Hurk vervolgt: “Een denksport als schaken is een hele mooie aanvulling op het sportaanbod in detentie. Er zijn verschillende gedetineerden die regelmatig onderling een potje schaken op de afdeling of de luchtplaats. Dit zijn activiteiten die we graag stimuleren. In-Made, het arbeidsbedrijf met werkplaatsen in alle Nederlandse gevangenissen, heeft gedetineerden daarom schaaktafels laten maken. Bedoeling is dat er dit najaar in elke penitentiaire inrichting een eigen schaaktafel staat om zo het schaken in gevangenissen nog meer aan te moedigen.”