Officiële opening van het nieuwe Justitieel Centrum voor Somatische Zorg

Op woensdag 16 oktober opende directeur-generaal Wim Saris van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) officieel het tijdelijke Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) binnen Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden, ook wel bekend als het ‘gevangenisziekenhuis’.

Wim Saris bij PI Haaglanden, Justitieel Centrum voor Somatische Zorg
Beeld: ©DJI

PI Haaglanden is de enige locatie in Nederland waar 24-uurs somatische zorg wordt geboden aan gedetineerden en andere justitiabelen die intensievere zorg nodig hebben. Hier gaan zorg en beveiliging hand in hand.
Wim Saris: “Dit is een plek waar gezondheid centraal staat. We bieden de zorg die nodig is en werken tegelijkertijd aan de re-integratie van de patiënt, zonder concessies te doen aan de veiligheid.”

Tijdelijk JCvSZ

Nathalie Tonnon (vestigingsdirecteur PI Haaglanden): "Het vorige JCvSZ voldeed niet meer aan de huidige eisen en was toe aan vernieuwing. PI Haaglanden ligt echter tegen het Natura 2000-duingebied bij Scheveningen, waar de eisen voor nieuwbouw zeer streng zijn. We hebben daarom nagedacht over wat wél mogelijk was, en dat resulteerde in een tijdelijk JCvSZ met een levensduur van tien jaar."

Door te kiezen voor een stikstofarme bouw, hebben we deze visie kunnen realiseren. Zo werd er gebruikgemaakt van elektrische voertuigen en machines tijdens de bouw, en zijn de afdelingsvleugels voorzien van ‘groene’ daken en zonnepanelen.

Het nieuwe JCvSZ is direct verbonden met het bestaande penitentiair psychiatrisch centrum (PPC), waardoor de combinatie van somatische en psychiatrische zorg optimaal benut kan worden.

Healing environment

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is volledig gebaseerd op het concept van een ‘healing environment’. Dit betekent dat het centrum geen typische gevangenisuitstraling heeft. De afdelingen en cel/verpleegkamers zijn voorzien van grote ramen zonder tralies, die uitkijken op groen. Deze benadering bevordert het herstel van de patiënten en creëert een veilige, aangename werkomgeving voor het personeel. Het JCvSZ beschikt over drie vleugels met eenpersoons cel/verpleegkamers, waarin in totaal 38 patiënten kunnen worden opgevangen.

Gebouw

PI Haaglanden, gebouwd in 1882, diende oorspronkelijk als reguliere gevangenis. Tegenwoordig biedt het onderdak aan vier speciale afdelingen: het Psychiatrisch Penitentiair Centrum (PPC), het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ), het Internationaal Strafhof (ICC) en de tribunalen, die onder een internationale directie vallen.