COA plaatsen CTP Veldzicht

Op dit moment is een groot tekort aan capaciteit in de tbs. Er wordt hard gewerkt om oplossingen hiervoor te zoeken. Hierbij wordt ook gekeken naar het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht, omdat deze kliniek qua expertise en gebouwen geschikt is voor extra tbs-plekken.

Afbeelding gebouw CTP Veldzicht
Beeld: ©DJI

Het CTP Veldzicht is van oudsher een tbs-kliniek maar vangt sinds 2014 naast tbs-ers onder meer COA-bewoners op die acute psychiatrische zorg nodig hebben. Daarnaast levert het centrum zorg voor ongedocumenteerde vreemdelingen wanneer er sprake is van ernstige psychiatrische problematiek.

Voor deze twee doelgroepen geldt dat CTP Veldzicht op basis van een samenwerkingsovereenkomst en vanwege de speciale veiligheidsvoorzieningen ‘preferred supplier’ is. Deze afspraken zijn vastgelegd in een convenant tussen onder meer CTP Veldzicht, COA en andere belanghebbende partijen. Het convenant loopt af op 1 december 2024.

Het COA en DJI verkennen welke alternatieven er zijn die in de zorg- en beveiligingsbehoefte van (een deel van) de COA-doelgroep kunnen voorzien. De uitkomsten van dit onderzoek worden op korte termijn verwacht, op basis waarvan besloten wordt wat de gevolgen hiervan zijn voor de COA-doelgroep na 1 december. Het deel van de samenwerkingsafspraken dat ziet op de groep uit de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) wordt vooralsnog niet aangepast op korte termijn.

Lees de kamerbrief: Reactie op verzoek van het lid Podt, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 1 oktober 2024, over het bericht dat kliniek Veldzicht sluit voor asielzoekers met zware psychische problemen | Tweede Kamer der Staten-Generaal