Versterking voor ontwikkelopgave Oostvaarderskliniek

Op basis van de uitkomsten van onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) worden maatregelen genomen bij FPC de Oostvaarderskliniek. De kliniek in Almere schakelt externe expertise in bij het verder implementeren en in samenhang brengen van de verbetermaatregelen. Daarnaast worden twee onafhankelijke deskundigen door de Dienst Justitiële Inrichtingen aangesteld, die de aanbevelingen van de inspecties zullen monitoren en de directie van de Oostvaarderskliniek en de divisie ForZo/JJI daar waar nodig adviseren.

Afbeelding Voorkant FPC Oostvaarderskliniek
Beeld: ©DJI / DJI

De aanleiding voor deze maatregelen is het briefrapport dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) publiceerden

FPC de Oostvaarderskliniek staat voor een grote ontwikkelopgave. De afgelopen jaren kreeg de kliniek te maken met een aantal integriteitsschendingen en dit jaar overleden twee patiënten op onnatuurlijke wijze. Dit was de aanleiding voor de kliniek om een verbeterplan op te stellen en uit te voeren. In dit plan staan onder andere maatregelen die zullen bijdragen aan het verder vergroten van de veiligheid in de kliniek.

Briefrapport inspecties

Het briefrapport dat de inspecties opstelden ziet zowel op de uitkomst van het onderzoek naar aanleiding van de incidenten als op de al langer lopende verbetertrajecten.

De inspecties constateren dat de kliniek reeds stappen heeft gezet, maar dat samenhang in de verbetermaatregelen ontbreekt. Er moeten extra stappen worden gezet om te komen tot een integrale behandelvisie en er is extra aandacht nodig voor het welzijn van medewerkers. De inspecties bevelen aan om een integrale visie op behandelen in veiligheid prioriteit te geven en aan de hand van voorgenoemde visie het jaarplan en verbetermaatregelen te prioriteren en concretiseren.

Het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers is van cruciaal belang voor het succes van deze verbetertrajecten. Daarom wordt structureel aandacht besteed aan de werkdruk en de personele bezetting om het werkklimaat en de veiligheid te optimaliseren. De inspecties zullen regelmatig geïnformeerd worden over de voortgang.

‘Herstel, erkenning en verandering kosten tijd’, aldus de directie van de Oostvaarderskliniek. ‘De afgelopen periode hebben we de ontwikkelopgave 2025-2030 voor de Oostvaarderskliniek opgesteld en zijn eerste stappen hierin gezet. Samen met onze medewerkers gaan we aan de slag de zorg voor onze patiënten, de veiligheid van de maatschappij en het werkklimaat te verbeteren.’

Na publicatie is hier de kamerbrief te vinden.