Dagprogramma JJI

De JJI’s kennen een vast dagprogramma met als basis behandeling en onderwijs. In de JJI’s is er een pedagogisch leefklimaat. Dit betekent dat er pedagogisch medewerkers op de groepen werken en er door middel van heldere regels en duidelijke argumentatie voor die regels en een duidelijke structuur gezorgd wordt voor voorspelbaarheid en rust.

Afbeelding dagindeling jeugd
Beeld: ©DJI / DJI

Er wordt de ruimte aan jongeren geboden voor optimale groei en ontwikkeling. De begeleiding is gericht op opvoeding en het aanleren van vaardigheden die nodig zijn in het leven buiten. Ook is er ruimte voor een individuele aanpak met behandelinterventies en onderwijsmodules op maat.

Behandeling

Het verblijf in een JJI staat voor een groot deel in het teken van behandeling om het risico op recidive terug te dringen en een geslaagde resocialisatie voor te bereiden. Een deel hiervan start al vanaf binnenkomst: op alle leefgroepen wordt gewerkt met een basismethodiek. Dit betreft YouTurn of Safe path. Deze methodieken zijn erop gericht jongeren te leren om verantwoordelijk te denken en zich verantwoordelijk te gedragen. De methodiek wordt toegepast op de groep, tijdens gesprekken met de mentor en groepsbijeenkomsten, maar ook op school.

Nadat op de basisafdeling de problematiek van een jongere door middel van screening en diagnostiek in kaart is gebracht en er samen met hem behandel- en resocialisatiedoelen zijn vastgesteld in een perspectiefplan, kan zijn individuele behandelaanbod worden vastgesteld. Er is in de JJI een ruim aanbod aan interventies en methodieken gericht op specifieke problematiek. Deze vorm van behandeling vindt zowel in groepen als individueel plaats. Enkele voorbeelden van behandeling zijn schematherapie, delictanalyse, systeemtherapie en interventie op middelengebruik. 

Belangrijke (positieve) mensen uit het netwerk van de jongere worden zo veel mogelijk bij de behandeling betrokken, zodat ook zij de jongere zo goed mogelijk kunnen helpen richting een delictvrij leven.

Onderwijs en arbeidstoeleiding

Onderwijs en arbeidstoeleiding maken deel uit van het dagprogramma, dat jongeren in de JJI’s (verplicht) volgen. Dat geldt ook voor jongeren die niet meer leerplichtig zijn.Er zijn drie uitstroomprofielen:

• Vervolgonderwijs (VO, MBO en HBO): jongeren die (nog) geen startkwalificatie hebben behaald, leerplichtig zijn en/of gemotiveerd zijn om een opleiding te volgen, worden voorbereid op een passende vervolgopleiding.

• Arbeidsmarktgericht: jongeren die al een startkwalificatie bezitten of geen startkwalificatie kunnen halen, worden voorbereid op het toetreden van de arbeidsmarkt.

• Dagbesteding: jongeren die uitstromen naar een bepaalde vorm van dagactiviteiten.

Het onderwijs in de JJI’s wordt geboden door scholen voor voorgezet speciaal onderwijs. Door deze scholen wordt een breed scala aan onderwijsniveaus en richtingen aangeboden. Er wordt zoveel mogelijk maatwerk geboden. Naast onderwijs is ook arbeidstoeleiding steeds belangrijker. Zeker voor wat oudere jongeren is het belangrijk hen voor te bereiden op hun rol op de arbeidsmarkt.

Naast een school heeft elke JJI daarom een Arbeidstrainingscentrum (ATC). Dit is een productiebedrijf in het klein. In het ATC leren, oefenen en verbeteren jongeren hun werknemersvaardigheden. Zo hebben zij na hun terugkeer in de maatschappij meer en betere kansen op de arbeidsmarkt. Ook pakken leerlingen vanuit het ATC in de school en inrichting klussen aan, als snuffelstage. Denk aan schilderen, schoonmaken of keukenwerk. Alle leveranciers kunnen een jongere een meewerkstage bieden, denk aan het catering- en of schildersbedrijf.

Illustratie arbeidstrainingscentrum jeugd
Beeld: DJI