Een medewerker die te maken krijgt met een agressieve of gewelddadige justitiabele kan alarm slaan. Collega’s komen dan meteen te hulp.
Als collega’s er niet in slagen de situatie onder controle te krijgen, kan het intern bijstandsteam worden opgeroepen. Elke inrichting heeft een opvang- en nazorgteam waar medewerkers terecht kunnen na een incident.
Incidenten melden en registreren
DJI heeft het beleid dat medewerkers elk agressie- en geweldsincident melden bij hun leidinggevende. Al deze meldingen worden geregistreerd. Zo krijgen we zicht op de omvang van agressie in de inrichtingen. En ook op eventuele daders die zich (vaker) misdragen. Door de meldingen te analyseren, leren de inrichtingen van incidenten en kunnen zij maatregelen nemen om zo’n situatie in het vervolg te voorkomen.
Ordemaatregel of disciplinaire straf justitiabele
De directeur van een inrichting kan volgens de beginselenwetten corrigerend optreden na een geweldsincident. Zo kan hij de justitiabele een ordemaatregel of een disciplinaire straf opleggen. Een ordemaatregelen kan worden opgelegd als de justitiabele door agressief of gewelddadig gedrag de orde en veiligheid in de inrichting in gevaar heeft gebracht of een ongestoorde tenuitvoerlegging van zijn of andermans straf heeft gehinderd. Een disciplinaire maatregel is een bestraffing van het vertoonde gedrag met als doel dit gedrag te corrigeren en te voorkomen dat het (nogmaals) gebeurt. De soorten disciplinaire straf- en ordemaatregelen zijn opgesomd in de verschillende beginselenwetten. De justitiabele kan bijvoorbeeld een tijdelijk verbod krijgen om deel te nemen aan sport, arbeid of andere activiteiten (volwassenen), een time-out krijgen (jongeren) of een meer beperkte bewegingsvrijheid (tbs). Ook kan de justitiabele een geldboete krijgen of voor een bepaalde tijd opgesloten worden in een afzonderings- of strafcel. De justitiabele kan beklag indienen tegen een ordemaatregel of een disciplinaire straf.