Commissie van Toezicht
Gedetineerden kunnen bij een klacht de hulp inroepen van een onafhankelijk toezichthoudend orgaan, de Commissie van Toezicht (CvT). Justitiabelen in alle inrichtingen van alle sectoren kunnen een klacht indienen als zij het niet eens zijn met een beslissing die genomen is door of namens de directeur.
Bij een klacht moeten gedetineerden eerst proberen het probleem zelf op te lossen met de betreffende afdeling. Lukt dit niet dan vragen ze een gesprek aan met een leidinggevende, afdelingshoofd of de directeur. Gedetineerden kunnen ook de hulp inroepen van de Commissie van Toezicht (CvT). Dit is een onafhankelijk toezichthoudend orgaan, die onder meer klachten behandelt. Justitiabelen in alle inrichtingen van alle sectoren kunnen een klacht indienen als zij het niet eens zijn met een beslissing die genomen is door of namens de directeur.
Penitentiaire Beginselenwetten
De Penitentiaire Beginselenwetten schrijven voor dat elke inrichting van DJI een CvT heeft. De Commissie van Toezicht kijkt mee over de schouders van de directeur en zij oefent toezicht uit op de wijze van uitvoering van de vrijheidsbeneming in de inrichting.
Samenstelling CvT
De minister van Veiligheid en Justitie benoemt de leden van de CvT voor de duur van vijf jaar en herbenoeming kan twee keer plaatsvinden. De commissie bestaat per inrichting uit ten minste zes leden. Er zit in ieder geval een rechter, een advocaat en een maatschappelijk werker bij.
Klacht indienen
Een gedetineerde kan op twee manieren bij de Commissie van Toezicht een klacht indienen:
- Via de maandcommissaris
Een aantal keer per maand bezoekt de maandcommissaris de inrichting. De gedetineerde kan tijdens een gesprek met deze commissaris de klacht bekend maken en samen kijken ze naar een mogelijke oplossing. - Via de beklagcommissie
Is de gedetineerde het niet eens met een beslissing van de directeur? Dan kan hij een officiële klacht indienen bij deze commissie via een beklagformulier. Dit formulier moet binnen zeven dagen na de beslissing van de directeur binnen zijn. Er volgt een beklagzitting waar beide partijen hun verhaal kunnen doen. Vervolgens neemt de beklagcommissie een beslissing. Justitiabelen kunnen in beroep gaan als zij het niet eens zijn met deze eindbeslissing. Dit geldt ook voor de directeur. Dit doen zij bij de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
Informatieblad
Voor gedetineerden is een informatieblad in verschillende talen beschikbaar. Hierin staat wat justitiabelen kunnen doen bij klachten. De Nederlandse versie is hieronder te downloaden. Alle informatiebladen zijn ook te vinden op de website van het kenniscentrum CvT.