De Extra Beveiligde Inrichting (EBI)

Ontstaan van de EBI

In 1993 werd de Tijdelijke Extra Beveiligde Inrichting (TEBI) in gebruik genomen met als doel een aparte voorziening te creëren voor vluchtgevaarlijke gedetineerden. In de daaropvolgende jaren werd een nieuwe inrichting, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), gebouwd. De EBI werd in 1997 in gebruik genomen. Inmiddels heeft de EBI 24 plaatsen, verdeeld over vier afdelingen. Momenteel is de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught de enige inrichting met een EBI.

Doelgroep

De EBI is bestemd voor zowel gedetineerden die in voorlopige hechtenis verblijven als veroordeelde gedetineerden. In de EBI kunnen mannen en vrouwen verblijven. De selectiefunctionaris van DJI beslist namens de minister voor Rechtsbescherming welke gedetineerde in de EBI wordt geplaatst.

Op grond van artikel 6, eerste lid, van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing gedetineerden (Rspog) kunnen gedetineerden in de EBI worden geplaatst die:

  • een extreem vluchtrisico vormen en een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen in de vorm van recidivegevaar voor ernstige geweldsdelicten, of;
  • bij ontvluchting een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen, waarbij het vluchtrisico als zodanig hieraan ondergeschikt is;
  • een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen in de vorm van een vermoeden van algemeen gevaar voor de openbare orde of de veiligheid van personen, wegens levensbedreigende of anderszins zeer ernstig voortgezet crimineel handelen vanuit detentie;
  • een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen in de vorm van algemeen gevaar voor de openbare orde en veiligheid van personen vanwege de aard van de verdenking, de aard van het misdrijf of de misdrijven waarvoor de gedetineerde is veroordeeld, de omstandigheden waaronder dat misdrijf of die misdrijven zouden zijn gepleegd of zijn gepleegd of de persoonlijkheid van de gedetineerde.

Beveiliging en controle

De EBI heeft de hoogste mate van beveiliging en controle van alle inrichtingen/afdelingen van DJI. Daarmee valt de EBI onder de categorie ‘extra beveiligd’. De EBI is een losstaand gebouw op het terrein van PI Vught met een extra muur eromheen. Alle functionaliteiten van de EBI zijn volledig gescheiden van andere leefafdelingen van PI Vught.

Vragen en antwoorden over de EBI

Bezoek

De bezoekmogelijkheden in de EBI zijn afhankelijk van de gronden waarop een gedetineerde in de EBI is geplaatst. In sommige gevallen kunnen gedetineerden wekelijks één uur bezoek ontvangen van drie personen achter een glazen wand. Voor andere gedetineerden gelden aanvullende toezichtmaatregelen. Dat betekent dat zij, naast eventuele andere aanvullende toezichtmaatregelen, wekelijks één uur bezoek van maximaal gelijktijdig één persoon mogen ontvangen. Bezoek zonder glazen wand is soms ook mogelijk in combinatie met veiligheidsmaatregelen.
Bezoek moet altijd vooraf worden aangevraagd, de bezoekers staan op een gelimiteerde lijst en zijn vooraf gescreend. Tijdens het bezoek wordt toezicht gehouden. Gesprekken worden opgenomen en beluisterd. Ook kan bezoek in bepaalde gevallen worden geweigerd.

Post

Gedetineerden hebben de mogelijkheid om post te ontvangen en te verzenden. In de EBI wordt alle post van de gedetineerden geopend, gelezen en gecontroleerd op inhoud, tenzij het om geprivilegieerde contacten gaat, zoals met een rechtsbijstandverlener. De directeur kan in bepaalde gevallen het verzenden of uitreiken van post, alsmede bijgesloten voorwerpen, weigeren.

Telefonisch contact

Net als bij het bezoek hangt de invulling van het telefonisch contact af van de gronden waarop een gedetineerde in de EBI is geplaatst. Een bepaalde groep gedetineerden in de EBI mag bijvoorbeeld wekelijks twee keer tien minuten bellen met persoonlijke relaties. Voor een andere groep gedetineerden in de EBI gelden aanvullende toezichtmaatregelen. Dat betekent dat zij onder andere wekelijks één keer tien minuten mogen bellen met persoonlijke relaties. Deze relatie zal zich daarvoor moeten melden op een locatie die door DJI is aangewezen. Het telefonisch contact moet van tevoren worden aangevraagd.

Bezoek van- en telefonisch contact met een rechtsbijstandverlener

Gesprekken tussen een gedetineerde en zijn rechtsbijstandverlener zijn vertrouwelijk. Dit heet “geprivilegieerd contact”. Er mogen geen toezichtsmaatregelen worden genomen als een rechtsbijstandverlener met een gedetineerde spreekt. Als er concrete aanwijzingen zijn dat er misbruik wordt gemaakt van het geprivilegieerde contact en er sprake is van een lopend strafrechtelijk onderzoek, kunnen de politie en het Openbaar Ministerie bevoegdheden inzetten om inbreuk te maken op het recht op vertrouwelijke communicatie tussen de gedetineerde en zijn/haar advocaat.