We onderscheiden verschillende soorten vervoer. Aan de hand van risicoanalyse en het soort opdracht wordt de best passende vervoerssoort ingezet.
Regulier Beveiligd Vervoer
De witte cellenbussen zijn ons meest herkenbare visitekaartje. Hierin worden verdachten en gedetineerden van en naar politiebureaus, rechtbanken, huizen van bewaring en gevangenissen in heel Nederland gebracht.
Sociaal medisch vervoer
We bieden faciliteiten voor specifiek vervoer. Zo kunnen we ook justitiabelen in een rolstoel of (zieken)bed vervoeren.
Vervoer vreemdelingen ‘over land’
Het vervoer van vreemdelingen terug naar het land van herkomst gaat in samenwerking met ketenpartners zoals de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Terugkeer en Vertrek.
Vervoer jongeren
Jongeren (verdachten en gedetineerden) worden gescheiden van volwassenen vervoerd. Jongens en meisjes worden in aparte compartimenten vervoerd.
Vraag en antwoord over bevoegdheden en rijgedrag
Onder bepaalde omstandigheden mag de DV&O met zwaailicht en sirene rijden. Dit mag als er sprake is van een dringende taak. Er is bijvoorbeeld sprake van een dringende taak bij een direct levensbedreigende situatie (of ter voorkoming hiervan) en als er sprake is van een ernstige verstoring van de openbare orde of de rechtsorde.
De bestuurders maken de afweging of het noodzakelijk is dat het zwaailicht en sirene wordt gebruikt. Als wordt besloten tot het gebruik van het zwaailicht en sirene dan wordt de meldkamer van de landelijke eenheid politie hierover geïnformeerd door de meldkamer van de DV&O.
Indien het noodzakelijk is voor de uitvoering van de opgedragen taak mag een DV&O voertuig bijvoorbeeld gebruik maken van de busbaan, busstrook of doelgroepenstrook. Dit mag alleen indien de situatie dit noodzakelijk maakt. Er mag, indien er toestemming gegeven is door de meldkamer DV&O, ook zonder zwaailicht en sirene bijvoorbeeld harder dan de maximaal toegestane snelheid gereden worden of een inhaalverbod genegeerd worden.
De DV&O heeft onder andere een vrijstelling ten aanzien van Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
Ja, de medewerkers van de DV&O zijn speciaal opgeleid en getraind. Daarnaast zijn er onderhoudstrainingen.
Medewerkers van de DV&O leren in de rijopleiding om veilig, verantwoord, comfortabel en brandstof besparend te rijden. Ook leren zij om met zwaailicht en sirene te rijden.
Een ander onderdeel van de opleiding is het rijden zonder zwaailicht en sirene maar waarbij het wel noodzakelijk is om af te wijken van de geldende verkeersregels (bijvoorbeeld indien de DV&O genoodzaakt is om harder te rijden of om gebruik te maken van de busbaan). In sommige gevallen mag, met toestemming van de meldkamer van de DV&O, ook ander bijzonder weggedrag worden vertoond. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het inhalen op een plek waar dat normaliter niet is toegestaan.