Samenwerking met vrijwilligers

Naast de verantwoordelijkheid voor het humaan uitvoeren van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen richt DJI zich op het begeleiden van justitiabelen naar een succesvolle terugkeer in de samenleving. De inzet van vrijwilligers is hierbij onmisbaar en aanvullend op het werk van de DJI-medewerkers.

Vrijwilligers worden gedreven door een persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor justitiabelen. Zij zetten zich belangeloos in en doen dat vanuit een gelijkwaardige relatie.

Vrijwilligerswerk draagt ook bij aan het overbruggen van de kloof tussen een gesloten verblijf en de vrije samenleving. Om de kloof te overbruggen, bieden vrijwilligers praktische en emotionele ondersteuning als justitiabelen van binnen naar buiten gaan, bij de voorbereiding op de terugkeer in de samenleving en in de periode na de vrijheidsbeneming.

Vrijwilligers kunnen werkzaamheden verrichten in de penitentiaire inrichtingen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra of detentiecentra (hierna: justitiële inrichtingen).

Welke vrijwilligersorganisaties zijn actief?

De meeste vrijwilligers die in de justitiële inrichtingen werken, zijn aangesloten bij vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas, Gevangenenzorg Nederland of Exodus, maar ook bij kleinere vrijwilligersorganisaties. Ook bij de Dienst Geestelijke Verzorging zetten vrijwilligers zich in.

Vrijwilligers zijn dienstverlenend ingesteld en zijn zich ervan bewust dat de werkzaamheden plaatsvinden binnen een omgeving waar veiligheidsrisico’s aanwezig zijn. Tevens zijn zij zich ervan bewust dat zij zich inzetten voor een kwetsbare doelgroep.

Vrijwilligersactiviteiten

Vrijwilligers kunnen (ex-)justitiabelen en/of diens sociale netwerk op verschillende manieren ondersteunen. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld:

  • Individuele of groepsbezoeken afleggen;
  • helpen met de basisvoorwaarden voor re-integratie (werk en inkomen, huisvesting, zorg, financiën en identiteitsdocumenten);
  • het gezinssysteem en het sociaal netwerk ondersteunen;
  • diensten, vieringen en gespreksgroepen vanuit de Dienst Geestelijke Verzorging ondersteunen;
  • trainingen en cursussen geven;
  • een bijdrage leveren aan het voorkomen van radicalisering;
  • ondersteunen in zelfherstel, herstel met slachtoffers, familieleden en samenleving.

VOG DJI voor toegang tot justitiële inrichtingen

Voor vrijwilligerswerk dat in een justitiële inrichting plaatsvindt, is toegang tot die inrichting nodig. Voor toegang van vrijwilligers tot penitentiaire inrichtingen, detentiecentra, klinieken en justitiële jeugdinrichtingen is vrijwel altijd een actuele verklaring omtrent het gedrag (VOG DJI) nodig. De VOG DJI wordt afgegeven door screeningsautoriteit Justis en moet aan DJI worden verstrekt voordat wordt gestart met het vrijwilligerswerk. Omdat DJI specifieke eisen stelt aan de VOG DJI, loopt de aanvraag ervan altijd via een contactpersoon van de justitiële inrichting.

In overleg met de justitiële inrichting en onder aanvullende voorwaarden en begeleiding kunnen personen die niet in aanmerking komen voor een VOG DJI (bijvoorbeeld bepaalde ervaringsdeskundigen) eventueel alsnog vrijwilligerswerk verrichten in de inrichting. Een-op-een contact met justitiabelen en toegang tot computersystemen met persoonlijke gegevens is dan niet mogelijk.

Meer informatie over het aanvragen van een VOG DJI voor vrijwilligers kunt u vinden in het Uitvoeringskader VOG toelatingsbeleid ketenpartners en vrijwilligers (te raadplegen via de vrijwilligersorganisaties en justitiële inrichtingen).

Subsidie en aanvraag

Om het belangeloze werk te ondersteunen verstrekt DJI jaarlijks subsidie aan vrijwilligersorganisaties die daarvoor in aanmerking komen. Vrijwilligersorganisaties die in aanmerking willen komen voor subsidie, kunnen het aanvraagformulier opvragen bij het projectenbureau: projectenbureau.dji@dji.minjus.nl.

Het ingevulde formulier moet ingediend worden vóór 1 juli van het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Middels dit aanvraagformulier geven vrijwilligersorganisaties jaarlijks inzicht in de geplande activiteiten en de besteding van de middelen, waarover zij zich achteraf via het eindverantwoordingsformulier verantwoorden.

Om in aanmerking te komen voor subsidie dienen vrijwilligersorganisaties te voldoen aan de gestelde voorwaarden in de subsidieregeling. Vrijwilligersorganisaties dienen bijvoorbeeld van vrijwilligers te eisen dat zij beschikken over de VOG voor vrijwilligers of over een Referentie (voorheen: BeschrijvingGetoondGedrag/BGG). Alle voorwaarden zijn te vinden in de subsidieregeling onderaan deze pagina.

Ook zonder subsidierelatie is vrijwilligersinzet mogelijk, mits in overleg met de justitiële inrichting en mits aan de voorwaarden van toelating wordt voldaan.

Een overzicht van vrijwilligersorganisaties met wie DJI een subsidierelatie heeft is hier te vinden.

Meer informatie: