Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD)
Mensen die veel overtredingen begaan, zorgen voor een gevoel van onveiligheid in de samenleving. De rechter kan deze mensen, die vaak veel overlast veroorzaken, voor maximaal twee jaar de ISD-maatregel opleggen Zij worden dan geplaatst in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). In deze periode volgen de veelplegers binnen een ISD-inrichting een intensief re-integratieprogramma. Met succes: de recidive onder stelselmatige daders na afloop van een ISD-maatregel neemt aantoonbaar af.
Het gaat om volwassenen die in een periode van vijf jaar minstens drie keer wegens een misdrijf onherroepelijk zijn veroordeeld tot een straf of maatregel. Vaak is er sprake van veel (gecombineerde) problemen als verslaving, psychische problematiek en/of een verstandelijke beperking. Tijdens het verblijf in de ISD wordt de veelpleger met een individuele aanpak voorbereid op terugkeer in de samenleving.
Om veelplegers succesvol te re-integreren in de maatschappij is het belangrijk dat we uitgaan van wat iemand wél kan. Samenwerking met zorginstellingen en bijvoorbeeld de schuldhulpverlening is daarbij erg belangrijk. Waar nodig wordt ondersteuning geboden bij problemen op het gebied van ID, inkomen, schulden, huisvesting en zorg. Het succes van ISD staat of valt met het creëren van een motiverende omgeving. Een juiste behandeling en ook een juiste bejegening en aanpak zijn van groot belang. Dat vraagt veel van onze medewerkers. Op een ISD-afdeling werken daarom alleen zorg- en behandelingswerkers, die speciaal zijn opgeleid voor deze aanpak.
De ISD-maatregel kent verschillende fases. Iemand kan bijvoorbeeld tijdens de laatste fase van de ISD-maatregel worden opgenomen in een zorgvoorziening of een voorziening voor begeleid wonen. De integrale aanpak moet er uiteindelijk toe leiden dat de veelpleger niet meer in crimineel gedrag vervalt en daardoor de samenleving veel overlast bespaart.