Basisvoorwaarde schuldenaanpak

Veel gedetineerden hebben schulden en dat belemmert hen een nieuwe start te maken na vrijlating. Het is zaak tijdens detentie daaraan te werken. Volgens de vijfde monitor Nazorg van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft 77 procent van de gedetineerden schulden voorafgaand aan detentie.

Aflossen en voorkomen

DJI maakt samen met de gedetineerde een inventarisatie van de schulden en de eventuele vorderingen van het Centraal Justitieel IncassoBureau (CJIB). Gezamenlijk proberen ze inzicht in de financiële situatie te krijgen, aflossing van bestaande schulden in gang te zetten of voort te zetten en nieuwe schulden te voorkomen. Als de gedetineerde daarvoor toestemming geeft, dan informeert de casemanager de gemeente over een eventuele hulpvraag. Al tijdens detentie kan de gedetineerde bij de gemeente een aanvraag indienen voor schuldhulpverlening.

Gemeente aan zet

Volgens de handreiking behorende bij het bestuurlijk akkoord over re-integratie van DJI, VNG en de reclassering is vooral de gemeente aan zet bij de ondersteuning van de gedetineerde voor de aanpak van de schuldenproblematiek.

Voor meer informatie zie de wet gemeentelijke schuldhulpverlening.