Om de geest van VOM goed te kunnen toepassen, moet ook de wet- en regelgeving worden aangepast. In de eerste plaats de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen (Bjj), maar ook andere regelingen zoals het Reglement Justitiële Jeugdinrichtingen, de Regeling plaatsing en overplaatsing jeugdigen en het model huisregels. Daar is meer tijd voor nodig dan gedacht.
Adviseur beleid DJI Jill van de Rijt: ‘We willen de wet en regels zorgvuldig uitwerken, zodat ze toekomstproof zijn. De wensen en behoeften van de medewerkers in de KVJJ en FCJ die echt volgens die wet moeten werken, betrekken we daar zoveel mogelijk bij. Het doel is om binnen de juridische kaders maatwerk voor jongeren goed mogelijk te maken, zonder dat de bureaucratische rompslomp de overhand krijgt voor personeel.’
Langdurig traject
De aanpassing van een wet is altijd een langdurig traject. DJI werkt momenteel aan de voorstellen tot wijzigingen naar aanleiding van VOM. Dat is naar verwachting eind 2021 afgerond. Daarna volgt een afstemmingstraject met het ministerie van JenV, moeten er wetteksten worden opgesteld en wordt een brede consultatie gehouden waarbij iedereen op de wijzigingsvoorstellen kan reageren. Voordat de Koning de wet kan ondertekenen zodat die officieel ingaat, volgt het formele traject. Dat betekent eerst naar de ministerraad, vervolgens geeft de Raad van State een advies, daarna behandelt de Tweede Kamer de wet en tot slot de Eerste Kamer.