Meelopen met justitieel verpleegkundige Carlijn

Verhalen uit de praktijk

Ik ben Carlijn, justitieel verpleegkundige in PI Rotterdam, locatie de Schie. Loop je vandaag met me mee?

Carlijn
Beeld: ©DJI / DJI

07.25 uur – Binnenkomst

Om 07.30 uur begint mijn dienst. Ik zorg altijd dat ik op tijd ben omdat het vaak wel even duurt eer ik op de medische dienst ben. Eerst moet ik ‘piepvrij’ door de detectiepoort en moeten mijn tassen door de röntgen. Nadat ik mijn pieper en mijn eigen sleutelbos heb gepakt, loop ik naar de medische dienst op de tweede verdieping waar ik (door de tralies heen) prachtig uitzicht heb op de rivier de Schie!

08.05 uur – Bezoek observatiecellen

Elke dag worden de gedetineerden in de observatiecellen (wij noemen dat de OBS) bezocht door een verpleegkundige en indien nodig door een arts. Om verschillende redenen worden gedetineerden daar geplaatst. Dat kan zijn vanwege straf na bijvoorbeeld een vechtpartij of als er contrabande op cel is aangetroffen, maar soms ook omdat zij zeggen dat zij zichzelf iets aan willen doen. De gedetineerde wordt dan hier geplaatst voor zijn eigen veiligheid, al dan niet onder cameratoezicht.

Een paar jaar terug heb ik in de vorige inrichting waar ik werkte (Detentiecentrum Rotterdam) meegedaan aan een project waarbij we met tien personeelsleden 12 uur in de OBS verbleven om te ervaren hoe dat is voor een gedetineerde. Dat zorgt er nu voor dat ik met meer tijd en aandacht deze bezoekjes afleg en wat vaker een praatje maak, omdat ik weet hoe fijn dat kan zijn.

Carlijn2
Beeld: ©DJI / DJI

08.45 uur – Ochtendrapport

Elke ochtend om 08.45 uur is er het ochtendrapport. Een korte vergadering van 5 tot 10 minuten waarin de bijzonderheden van de afgelopen 24 uur worden besproken en de belangrijke zaken van de komende dag worden genoemd. Hierbij kun je denken aan OBS-plaatsingen, alarmen, onderhoudswerkzaamheden in het pand, gedetineerden die in afwachting zijn van de uitslag van hun COVID-19-test, knelpunten in de personele bezetting en bijzonderheden van de arbeid. De directie, dienstdoend afdelingshoofd en teamleider, medische dienst, psycholoog, geestelijke verzorging, facilitair en hoofd arbeid zijn hierbij aanwezig. Belangrijk en ook fijn om elke ochtend even bij elkaar te zitten en te horen wat er speelt en leeft in het pand. Ook een moment om zaken kort te sluiten.

09.30 uur – Spreekuur en agendapunten

Rond 09.30 uur begin ik meestal aan mijn verpleegkundig spreekuur. De gedetineerden kunnen op de afdeling een verzoekbriefje invullen voor de medische dienst. Hierop noteren ze hun gegevens en waarom ze door de verpleegkundige gezien willen worden. De redenen zijn erg uiteenlopend. Vandaag zie ik iemand met rugklachten, iemand die over zijn medicatie wil spreken en iemand die bij zijn medische intake een te hoge bloeddruk had. Ik meet de bloeddruk nog een keer om te zien of deze inmiddels gezakt is. Als laatste spreek ik een jongeman die niet goed aansluiting kan vinden op de afdeling met medegedetineerden maar wel graag zo nu en dan wil praten over zijn zorgen, de dingen waar hij over piekert en zijn toekomstplannen. Ik heb iets meer tijd vandaag en neem die tijd om hem zijn verhaal te laten doen en hem wat tips te geven. Hij verlaat tevreden de spreekkamer en bedankt mij voor het fijne gesprek; het heeft hem goed gedaan en mij daardoor ook!

12.35 uur – Tijd voor de lunch

Momenteel wordt ons bedrijfsrestaurant volledig verbouwd, dus kan daar niet geluncht worden. We hebben gelukkig wel een geïmproviseerde keuken waar we wat te eten af kunnen halen, maar daar maken wij weinig gebruik van. We lunchen nu tijdelijk met de verpleegkundigen en secretaresse in ons kantoor op de medische dienst en we nemen nu vaak om de beurt iets lekkers mee.

14.55 uur – Melding gedetineerde met keelpijn

In de middag komt er een melding binnen via het afdelingspersoneel dat een gedetineerde last heeft van keelpijnklachten. Het afdelingspersoneel heeft de man ingesloten in zijn cel. Ik heb de spullen verzameld en ga een COVID-19 test bij hem afnemen. Vaak vragen we het afdelingspersoneel om de gedetineerde vast te infomeren dat er een verpleegkundige langskomt, want je kunt je voorstellen dat het best schrikken is voor een gedetineerde als er opeens een volledig ingepakte verpleegkundige voor de deur staat. Ik leg deze gedetineerde uit wat ik ga doen, dat het testen geen pijn doet maar ook niet prettig voelt en dat we hopen dat we binnen 24 tot 48 uur de uitslag hebben. Trekt toch altijd wel wat bekijks als je zo de afdeling op komt lopen, maar gelukkig zijn de meeste gedetineerden er inmiddels wel een beetje aan gewend.

Carlijn3
Beeld: ©DJI / DJI

16.03 uur – Spoedgeval

Nog even wachten op mijn collega die met me mee gaat. We zijn onderweg naar een spoedgeval. We zijn net gebeld door de afdeling dat er iemand onwel is geworden op cel. Op zo’n moment aarzelen we niet, trekken we onze witte jas aan, pakken de spoedtas uit de kast en gaan ter plaatse. Spoedgevallen lopen we zo veel als mogelijk met twee verpleegkundigen. Altijd prettig om te kunnen overleggen, elkaar te kunnen helpen en de taken te verdelen als er echt iets ernstigs aan de hand is. Gelukkig is dat nu niet het geval en valt het mee. Nu nog even rapporteren in het medisch dossier van de gedetineerde, wat kleine administratieve zaken afhandelen en dan zit de dag er weer op. Een fijne, volle werkdag waarna ik in de auto denk: wat heb ik toch een toffe baan!