‘We vullen elkaar aan, dat draagt bij aan een veilige re-integratie’

Verhalen uit de praktijk

Naast haar reguliere werk met cliënten heeft reclasseringswerker Debby sinds enkele jaren ook een werkplek in de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn. Ze werkt er nauw samen met Zita, casemanager DJI: ‘Zo kunnen we snel schakelen. Signalen die Debby krijgt over gedetineerden, kunnen heel relevant zijn voor het detentie- en re-integratieplan (D&R-plan).’

Afbeelding map Detentie- en Reintegratie
Beeld: ©DJI / DJI

Vanuit het project ‘Intensivering samenwerking Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en 3RO werken casemanagers en reclasseringswerkers samen in de PI’s. Het idee is dat er aan het begin van de detentie een completer beeld van de problematiek van gedetineerden ontstaat door informatie beter te delen en verschillende perspectieven uit te wisselen. Dit draagt bij aan de veiligheid en aan een persoonsgebonden D&R-plan.

Informatie gedeeld, stalking gestopt

Zo vertellen Debby en Zita over een man met een ISD-maatregel* en een contact-locatieverbod vanwege stalking. Uit een aanvullend proces-verbaal maakte Debby op dat de man het slachtoffer bleef bellen. Na overleg met Zita is zijn beloverzicht onderzocht. Zita: ‘Dat bevestigde dat hij de stalking vanuit de PI voortzette. De PI-directie heeft daarop de nummers van het slachtoffer geblokkeerd. Ook hebben we de politie gevraagd om deze blokkade door te geven aan het slachtoffer.’ Debby: ‘Doordat wij vaak andere informatie hebben dan DJI vullen we elkaar goed aan in de samenwerking en informatie rondom gedetineerden.’

Re-integratie samen voorbereiden

Die gebundelde informatie en expertise vanuit beide organisaties is ook van meerwaarde voor de re-integratie van gedetineerden, legt Debby uit. ‘In deze casus kreeg de man al binnen de PI hulp om meer inzicht te krijgen in zijn problemen. Maar dat was niet genoeg. Daarom hebben we samen bepaald dat hij in de extramurale fase voor diagnostiek en behandeling naar een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) moest. Zo wordt gewerkt aan het verlagen van het recidiverisico. Ook kreeg hij een enkelband, zodat hij geleidelijk kon oefenen met vrijheden. Dit adviseerde de reclassering vanwege de veiligheid van het slachtoffer. De volgende stap wordt begeleid wonen en ambulante behandeling. Tijdens het hele traject werken de PI, de reclassering en de kliniek nauw samen.’

Van de samenwerking een blijvend succes maken

Debby en Zita zijn tevreden over de samenwerking. De extra inspanningen van het intensiever samenwerken, betalen zich in deze casus terug in meer veiligheid voor slachtoffers en een betere voorbereiding van gedetineerden op terugkeer in de samenleving. Ook in andere PI’s staat de basis en werpt de samenwerking zijn vruchten af, zo laat recent onderzoek van Significant zien. De weerbarstige praktijk is soms een uitdaging. Reclassering en DJI werken er niettemin hard aan om van de samenwerking een blijvend succes te maken.

Resultaten

  • Circa 60% (13.000) van de nieuw ingestroomde gedetineerden is bekend bij de reclassering. De reclassering en DJI hebben over hen informatie gedeeld. Problematiek rondom zorg en veiligheid is daardoor eerder en completer in beeld.
  • Bij zo’n 25% (3.000) van de gedetineerden is inzet van de reclassering gevraagd. Samen met DJI kan, ieder vanuit de eigen expertise, gewerkt worden aan veilige terugkeer.

Intensivisering Samenwerking DJI en reclassering

Wie: DJI en de drie reclasseringsorganisaties (Reclassering Nederland, Stichting Verslavingsreclassering GGZ en Leger des Heils Reclassering, kortweg 3RO).

Wat en waar: vanaf begin detentie intensief samenwerken via een landelijk werkproces ‘Samen starten’ in alle PI’s.

Waarom: een succesvolle re-integratie van gedetineerden, minder recidive en een veiligere maatschappij. Dit is een belangrijke pijler van ‘Recht doen, kansen bieden’, de visie op gevangenisstraffen van de minister voor Rechtsbescherming uit 2018.

Hoe: Stap 1 & 2: kennis en informatie over gedetineerden samenbrengen voor de Detentie & Re-integratieplannen.

Stap 3 & 4: aanvullend onderzoek doen en/of advies uitbrengen en daarna het bepalen van de reclasseringsinzet voor gedetineerden binnen detentie.

*ISD = Inrichting Stelselmatige Daders (in tooltip)