Een PIW’er werkt met het hoofd én hart

Verhalen uit de praktijk

Als ik direct uit werk mijn dochtertje van school ophaal, ben ik aan de vroege kant. Terwijl ik wacht tot de school uitgaat maak ik een praatje met de andere moeders die ook staan te wachten.

Afbeelding PIW'er Ginny samen met collega's staand in cellengang
Beeld: ©DJI

‘Wat voor werk doe jij eigenlijk?’ vraagt een van hen. Als ik haar vertel dat ik Penitentiair inrichtingswerker (PIW'er) ben, kijkt ze me met grote ogen aan. Dát had ze niet verwacht.

Ander beeld

Als ik vertel over mijn werk als PIW’er ontstaat er een soort vraag-en-antwoord-spelletje dat ik wel vaker meemaak. Reacties als: ‘Oh jeetje, zeg! Wat spannend, wat apart!’. Of: ‘Lopen ze bij jullie ook allemaal in een oranje overall net als op TV?’. En: ‘Wat voor mensen zitten er nou in de gevangenis?’. En natuurlijk komen dan ook de vragen of ik wel eens te maken heb gehad met agressie, en of ik als vrouw vervelende opmerkingen krijg, en of ik me wel veilig voel op mijn werk. Mensen van “buiten de muren” hebben toch een heel ander -en soms zelfs negatief- beeld van mijn werk in een penitentiaire inrichting (PI).

Verschil maken

De realiteit is zo anders maar het is een wereld die toch relatief onbekend is. Daarom vertel ik haar, en anderen, graag over wat ik als PIW’er doe. Het is geen standaard baan. Ik ben immers dagelijks bezig met het zorgen voor mensen die een vrijheidsstraf of maatregel moeten ondergaan. Als PIW’er begeleid ik gedetineerden op een zo humaan mogelijke manier door de detentie. Zo maak je als PIW’er het verschil door een gedetineerde te helpen bij de voorbereiding op het leven na detentie.

Persoonlijk opleidingsplan

Voordat je zelf werkzaamheden mag verrichten loop je eerst een aantal weken mee met doorgewinterd personeel. Ook draagt Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zorg voor een persoonlijk opleidingsplan met onder andere de basis beroepsopleiding (BBO) en een cursus Bedrijfshulpverlening (BHV) en EHBO. Je leert hoe je om moet gaan met agressie. Gesprekstechnieken worden je aangeleerd, en je leert hoe je je fysieke weerbaarheid op de juiste manier inzet. Je leert de beginselen van het Strafrecht kennen en je leert te observeren en te rapporteren.

Doorgroeien

Daarnaast zijn er door de DJI een tal van opleidingen beschikbaar gesteld waar je aan deel kan (of soms moet) nemen voor je persoonlijke ontwikkeling en het verbreden van vakkennis. Dit biedt ook de ruimte én mogelijkheid om door te groeien naar andere of hogere functies. Ik vind mijn voormalig directrice van PI Zoetermeer, Natasha, een goed voorbeeld. Zij is ooit in 1988 begonnen als bewaarder en kijk eens waar ze nu staat!

Niet-alledaags

Wie kiest voor een baan bij DJI komt terecht in een zeer dynamisch werkveld in een niet-alledaagse omgeving. Elke dag wordt er een beroep gedaan op jouw integriteit en jouw professioneel handelen. Dat maakt het heel uitdagend. Op social media laat DJI zien wat het werk inhoudt en dat helpt. Zo zien mensen dus ook, door vlogs en weblogs, dat het écht mensenwerk is.

Samenwerken

Je werkt bij de DJI samen met professionals die hun vak verstaan. Samen met je collega’s creëer jij namelijk die veilige omgeving voor zowel de gedetineerden als ieder ander die zich beweegt in en door de gevangenis. Je oefent je beroep uit met je verstand en je hart. Soms kom je in situaties terecht waar je je niet op kan voorbereiden. En het kan soms even spannend zijn als zich een alarmsituatie voordoet. Er wordt dan van je verwacht dat je samen adequaat handelt en kan anticiperen op de situatie die je voor je kiezen krijgt. Daar sta je nooit alleen voor: samen sta je sterk.

Ook werken bij DJI?

Wil jij bijdragen aan een veiliger Nederland én wil jij kansen bieden waardoor gedetineerden goed voorbereid terug kunnen keren in de maatschappij? Wil jij jezelf kunnen ontwikkelen tot een professional? Dan biedt DJI mooi en uitdagend werk. Bekijk de vacatures en meld je aan!