Het is nooit te laat voor een carrièreswitch
Verhalen uit de praktijk
Hij werkte jarenlang als manager of productieleider bij diverse bedrijven, maar onlangs besloot Gerard een hele andere weg in te slaan. Hij solliciteerde bij Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg op een functie waarbij je juist groene vingers zou krijgen. En met succes, want sinds begin 2022 is Gerard verantwoordelijk voor het “groene” arbeidstoeleiding programma binnen de jeugdinrichting. Een betere keuze had hij niet kunnen maken…
Carrièreswitch
Nog niet zo lang geleden heb ik de mooie leeftijd van 50 jaar mogen bereiken, dat heeft me aan het denken gezet. In het verleden heb ik bij veel verschillende bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie gewerkt. Daar heb ik diverse functies bekleed, zoals productieleider en manager. Ik heb altijd veel te maken gehad met targets die behaald moesten worden. Het waren tenslotte commerciële bedrijven. Heel simpel gezegd had ik daar eigenlijk helemaal geen zin meer in. Ik wilde in eerste instantie een bierbrouwerij beginnen. Daar was ik hobbymatig al jaren mee bezig en daarom leek het me mooi om van mijn hobby mijn beroep te maken. Helaas is dat vanwege corona niet gelukt.
Groene vingers
Op een gegeven moment hoorde ik via mijn familienetwerk over een openstaande vacature binnen De Hunnerberg in Nijmegen. Ze zochten iemand om het ATL (Arbeidstoeleiding) programma specifiek op de groenvoorziening opnieuw op te zetten. Ik dacht meteen: “ja, dit moet ik doen”. Ik heb bij mijn voorgaande werkgevers al vaker met jongeren gewerkt, weliswaar met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar de jonge doelgroep vond ik altijd al erg interessant. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd veel bezig met tuinieren, dus zo was de keuze vanuit mij in ieder geval snel gemaakt.
Stressvrij
Gelukkig dachten ze er vanuit de jeugdinrichting ook zo over. Meteen na mijn sollicitatiegesprek heb ik met de jongeren oliebollen gebakken. Daarin hebben ze meteen in de praktijk kunnen zien hoe ik met de jongeren om ga. De volgende dag zat ik al aan tafel voor mijn contractbespreking. Het voelde meteen natuurlijk en ik had ook direct het gevoel dat ik echt op mijn plek zat met deze doelgroep. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en ga ik elke dag met een glimlach naar mijn werk en met diezelfde glimlach stap ik ook weer in de auto naar huis. Die stress die ik bij mijn vorige functies had, zijn verdwenen. Ik hoef me niet meer druk te maken over eindeloze vergaderingen, cijfertjes en deadlines.
Vrijheden
Ik heb een eigen kas en een grote moestuin tot mijn beschikking waar ik samen met de jongeren geheel eigen invulling aan mag geven. Ik zorg ervoor dat de jongeren die bij mij aan de slag gaan, op een veilige plek zijn. Er worden geen spelletjes gespeeld en als ik respect van de jongeren krijg en ze serieus aan het werk gaan, dan krijgen ze dat ook terug. Maar ik stel wel heldere regels op waar ze zich aan moeten houden. En als ze de regels overtreden, dan staan er genoeg jongeren in de rij die het wel serieus willen nemen.
Sprong in het diepe
Voor veel mensen klinkt deze stap als een sprong in het diepe, en ergens is het dat ook wel, maar zo zie ik dat zelf helemaal niet. Ik heb geen seconde getwijfeld om die stap daadwerkelijk te zetten. Je moet ergens je passie en voldoening uit halen en dat ben ik nu ook echt aan het doen. We zijn nu bezig om dit op te laten nemen in het officiële onderwijsprogramma van de inrichting. Op die manier kunnen de jongeren dit ook kiezen als een interne opleiding en niet alleen als stageplek. Hoe groener de toekomst hoe beter en ik draag daar met enorm veel plezier mijn steentje aan bij.